Alla inlägg under juni 2008

Av Jonsson-Dahl - 22 juni 2008 21:23

Nu ser man hur viktigt det är att man mäter ordentligt innan man gör något. Thomas är mycket nogrann när det gäller att mäta och kolla, det är inte Carina hon höftar mycket mer...

Här ser man att alla rören kom precis där de skulle, precis innanför kantbalken.

Av Jonsson-Dahl - 22 juni 2008 21:09

Vi hade tydligen inte sovit tillräckligt för nu sov vi till halv elva...

Men det är lika bra att sova ut rejält för det har man igen sen.


Idag kom vi äntligen igång med det riktiga bygget!! Nu skulle kantbalkarna till garaget komma på plats.

Som vanligt är det alltid underarbetet det som tar mest tid och är tråkigast. Vår grävare är skicklig och grusbädden är mycket bra gjord och den är nästan perfekt i höjd.


Vi började med att sätta ut en lina så vi kunde sätta första sidan. Vi hade fått låna ett mätinstrument som vi kunde använda oss av för att se om vi hade kantbalkarna på rätt höjd. Det var otroligt lättsamt med det, bara sätta den mot balken och så pep det på ett visst sätt om det var rätt. Annars såg man på mätaren om det var för högt eller för lågt.


Det tog några timmar...

Av Jonsson-Dahl - 22 juni 2008 20:56

Vi har hittat ett ovärderligt verktyg...måttband. Hur skulle vi annars klara av att mäta allt som vi ska mäta. Vi mäter allt på längden, tvären och diagonalen...


Av Jonsson-Dahl - 20 juni 2008 20:28

Idag tänkte vi ta lite minisemester och fira midsommar!! Men Thomas var bara tvungen att kapa lite på gäststugan för det stack ut för mycket. Efter det åkte vi till stationen och tömde bilen och sen åkte vi till Ljusdal.

Men eftersom att vi hade haft sovmorgon kom vi iväg sent.


Så fort Thomas hade chansen sov han, så fort han satte eller la sig. Vi var hos Maggan och Fredrick och firade kvälllen.

Dagen efter sov vi igen... Det märks att vi har jobbat hårt och vi behövde sova. Carina har knyckt några sovmornar här så hon var inte lika slut.


Det var välbehövligt med lite semester, men nästa dag jobbade vi lite i Ljusdal. Vi fyllde bilen igen...vår nya sysselsättning. Släp, bil och takbox fylldes och allt från julsaker till byrårer kom med.


Eftersom att vi sov mesta delen i Ljusdal kom vi hem hit till husvagen mycket sent på lördag kväll, utvilade!!

Av Jonsson-Dahl - 19 juni 2008 23:09

Idag har vi grävt ner en radonslang. Enligt lag ska man lägga ner en radonslang under huset om man har värden som överstiger 50 kBq/m3 och vi hade värden mellan 46-58. Kommunen krävde att vi skullle göra en radonmätning ännu en kostnad som bara kommer till utan att man visste det, det kostade nästan 5000 kr.

Våra grannar har inte grävt ner någon slang men man gör ju inte bara det för lagens skull utan även för sin egen. Vem vill ha radon i huset?


Nu har vi en dräneringsslang under huset, den går upp i ett rör genom huset och ut i verkligheten. Så blir det radon så kommer det ut ur huset utan att vi blir berörda.

Nu har vi ju ett bärlager på ca 1 meter så vi kommer troligen inte att få höga värden av radon iaf.

Av Jonsson-Dahl - 19 juni 2008 18:42

Vi har mellan annat jobb byggt friggebod. Den har hamnat lite åt sidan eftersom att det finns annat jobb som är viktigare. Men vi ville ju få upp den så vi åtminstone fick upp taket så det är torrt och vi inte behöver täcka den.

Så det har tagit längre tid än vad vi trodde. Men vädrets makter har varit på vår sida och vi har inte behövt täcka den men vi täckte virket på marken varje natt.

Till slut blev den så pass färdig att vi kan lämna över resten av jobbet till Thomas föräldrar.

Det saknades bräder så vi kunde inte sätta upp altanen så det får bli ett senare jobb.


Taket blev ett jobbigt kapitel, Thomas gjorde det mesta men Carina kom upp och hjälpte till med det sista då Thomas ben inte bar honom längre.

Av Jonsson-Dahl - 17 juni 2008 18:53

Det visade sig att huset skulle komma en meter lägre än garaget om vi inte la på extra bärlager. Så vi valde det, det kommer att kosta mer men man vill gärna inte ha en trappa ner till huset.

Dessutom vi som får fin utsikt gör det ju inget om huset ligger högre.


Så grävaren fick beställa mer grus, det kom lastbil på lastbil. Det ska vara ett grövre bärlager som ska fylla ut och sen efter det kommer det vanliga bärlagret. Detta tog ju också mycket längre tid. Det är ju byggbom i Östersund så det är inte alltid så lätt att få tag på bilar som kan köra grus. Vår grävare är dock en hejare på att göra grunder och han är lite bundis med chaufförerna så det går ändå ganska lätt för honom.

Det har varit mycket klagomål från dem som bor intill krossen, så det åker på vite om de håller på innan 7 och efter 16 så en minut över 16 så är det helt omöjligt att få tag på grus.


Det är häftiga bilar som levererar grus, de sätter av släpet och sen häller de gruset där det ska vara från bilen. Sen kör de tillbaka till släpet, sätter det intill bilen och sen kör de över släpet på lastbilen och kör och tömmer det också.


Vi fick sätta ut huset ytterligare en gång då pinnarna hade farit sin väg och de var inte lika långa längre då han grävt så djupt.

Detta gjorde vi kl elva på kvällen och Carina var otroligt trött. Det är då det är lätt för att bli lite sura på varandra. Än så länge har vi klarat oss...peppar...

Har man jobbat sen kl sju så är man inte så pigg kl elva!!!

Av Jonsson-Dahl - 16 juni 2008 23:40

Nu är det klart för oss att lägga grunden till garaget. Grävaren har lagt på det sista lagret nu.

Han började med att jämna till marken. Det var ju fullt med stubbar och ris där. Vi hade ju mätt ut med pinnar vart garaget skulle stå så han har grävt efter dem. Så nu hoppas vi att vi har satt ut dem rätt...


Vi ska ju ha betongplatta på ena delen av garaget, 12 gånger 8.5 meter. Här kommer vi att ha verkstad, snickarboa, toa och ett hobbyrum till Carina. Därför är garaget större än huset. Den andra delen ska vi ha som carport, förråd och kallgarage.

Vi kommer att ha ett badrum i garaget, dels för att man enkelt ska kunna gå och tvätta sig och gå på toa då man är ute. Dels är det för de som bor i gäststugan, de kommer bara att ha några meter till dusch och toalett.


Han har lagt på ett bärlager, med krossad sten på 20 cm. När det är pålagt paddar han gruset så det sjunker, vibrerar ihop. Där vi har alla ledningar har han lagt extra fint grus.


Även dräneringen är nerlagd, det är ju bra att tomten sluttar så det är lite självdränerat.

Ovido - Quiz & Flashcards