Alla inlägg under juli 2008

Av Jonsson-Dahl - 7 juli 2008 11:10

Vi skulle behövt gjuta alla plintarna till altanen också nu när vi ändå hade betong på plats men det fanns ingen chans att hinna det nu när vi flyttat ut Thomas hus samtidigt. Det var ju meningen att vi skulle varit färdigt nu men gjutningen men grävningen blev ju sen och då blev allt annat sent också för det var ju meningen att de skulle börjat satt upp huset den 2 juli!


Nu fick vi nöja oss med två plintar som kunde bli färdiga och det är de två som huset ska vila på.

Vi har ju gjort platterna till plintarna innan och nu har vi satt på rör och riktat in dem och stagat upp dem så de står still och rätt.
Thomas hämtade betong direkt från rännan till hinken och sprang ner och hällde det i rören.

Av Jonsson-Dahl - 7 juli 2008 10:54

Vi hade ju knappt lagt oss förrän klockan ringde. Vi var inte så pigga men vi låtsades det och gick upp, åt frukost och ut så fort vi kunde. Vi skulle ju skära fogskum innan de skulle börja gjuta.

Men de kom tidigare än vad vi väntat och vi fick lite bråttom.


De började gjuta och rätt var det var sa en kille: ska det vara öppet här? Det var centraldammsugar röret som hade lossnat i kröken och det var fritt rakt in. Nej, och han fixade ihop det igen, vilken tur. Ni kan se det på den ena bilen nere i högra hörnet.


Det var samma härliga känsla som när de gjöt garaget, äntligen!

Av Jonsson-Dahl - 6 juli 2008 10:00

Efter alla flyttningar så hade vi lite kvar på huset att göra. Carina stannade hemma på söndagen då Thomas åkte och hämtade det sista i Sundsvall. Hon la på de sista småbitarna av armeringsmattorna och så najades alla mattorna.

Anna och Pernilla kom och hjälpte till med att flytta lite plintar så betongbilen kommer in imorgon och att börja armeringsjärnen.

Innan vi gick och la oss kl 03.00 så hade vi armerat allt klart alla armeringsjärnen var också på plats. Det är mer på huset för det är tre armeringjärn i bredd och det är extra armering vid de bärande väggarna, kakelugnen och ackumulatortanken. För att inte tala om all najningen...fingrarna höll på att trilla av. För er som inte vet vad najning är att man med hjälp av "ståltråd" binder fast all armering. Armering är antingen järnstänger eller ett rutnät av järnstänger som man använder sig av för att det ska bli starkt under betongen.


Inte nog med detta utan vi skulle även stötta kantbalkarna på ena sidan av huset för där har vi inte isolerat och hällt på grus. Detta för att det är en grop nedanför där plintarna till altanen ska vara. Det finns en liten risk att kantbalkarna släpper då betongen kommer på så därför måste man stötta upp den.


Innan vi gick och la oss kollade vi brunnarna igen så de var på rätt höjd och så fyllde vi hålen med fogskum, hoppas det hinner torka...det är ju bara drygt 4 timmar kvar till gjutning och knappt 3 för oss att sova...

Av Jonsson-Dahl - 4 juli 2008 09:47

Tro inte att vi vilar någongång!

När vi inte bygger hus flyttar vi. Är vi i Ljusdal har vi alltid ett lass med oss tillbaka och nu i tre dagar kommer vi att tömma Thomas hus i Sundsvall.

Ingen vila och ingen ro...

Av Jonsson-Dahl - 3 juli 2008 09:44

Idag skulle vi haft gjutit husplattan, men alla betongbilarna var uppe i fjällen. Då skulle vi få gjutit imorgon men då kunde vi bara få en bil och de vill att bilarna avlöser varandra så det inte blir någon skarv på betongen.

Så nu lutar det år måndag. Då har de lovat att det ska finnas tillräckligt med bilar.

Så vi fick ringa honom som ska sätta ut huset och ändra med honom igen. Men vi har inget val, det måste gå några dagar så betongen hinner brinna innan det går att sätta upp huset.

Av Jonsson-Dahl - 3 juli 2008 09:34

Vi tog hjälp av Mona då vi skulle armera huset. Mattorna är så stora att de är svåra att bära på en men det gick bra på tre. Så vi la på alla de stora mattorna. Det var lite krångligare än på garaget då här var mycket mer rör som skulle pareras.

Men de kom på och det var skönt. Thomas började naja fast en del av mattorna.

Av Jonsson-Dahl - 3 juli 2008 09:31

Idag åkte Carina till Ljusdal och Thomas fick jobba hårt själv.

Han grävde ner stuprören på huset. Vi vill inte ha de rinnande på vissa ställen där vi ska ha altan eller uteplats eller vid igången och då får man gräva ner dem. Det var hård jobb och det var så otroligt varmt att Thomas knappt såg då svetten rann ner i ögonen.

Han fick också hjälp av bonden för det skulle isoleras kring grunden och för att de ska ligga kvar får man hälla på grovgrus och det är lättare med en traktorskopa. Så han kom, Thomas la ut isoleringen och bonden hällde på gruset.

Av Jonsson-Dahl - 2 juli 2008 16:27

Ikväll kom golvvärmen till huset på. Det var lika kul att lägga denna som den på garaget. Men det var klurigare att få det rätt här på huset då det är fler slangar och fler rum men det gick bra. Förutom att det var lite krångel där slangarna samsas där de börjar och slutar. Det gick inte att lösa det utan att slangarna hamnade ovanpå varandra.

Ovido - Quiz & Flashcards